Shawkanova svoboda: jen kapka v moři novinářského útlaku

Egyptský fotožurnalista Mahmúd Abú Zajd, známý také jako Shawkan, je na svobodě. Reportér zadržovaný ve věznici Tora to v pondělí oznámil na svém twitterovém účtu. Ve vězení nicméně stále zůstává více než 30 novinářů a gesto egyptské vlády tak vyznívá naprázdno.

„Shawkan je volný.“ Na zprávu, kterou fotograf umístil v pondělí na svůj Twitter, čekal svět médií více než pět let. Svoboda je to ale jen poloviční. Jednou z podmínek propuštění totiž byl i policejní dohled – po dobu následujících pěti let se tak egyptský fotoreportér musí každý den hlásit na policejní stanici, kde v cele přečká 12 hodin, než se bude opět moct volně pohybovat. Podle vyjádření úřadů by tento čas neměl nijak výrazně ovlivnit Shawkanův život, protože si svou „večerku“ bude odpykávat od šesti hodin večer do šesti ráno. To se ale nelíbí představitelům největší nevládní organizace obhajující svobodu tisku a médií, Reportérům bez hranic (RSF).

„Shawkan musí získat plnou svobodu, ne jen 12 hodin ze dne,“ prohlásila ředitelka sekce RSF pro Střední východ Sophie Anmuthová. „První bitva byla vyhrána a my bychom rádi poděkovali každému, kdo se připojil k našim snahám ho osvobodit. Naše kampaň bude pokračovat i nadále, nejen za Shawkanovo odvolání se, ale i za osvobození více než 30 dalších novinářů držených v Egyptě kvůli jejich práci,“ dodala.

Reportéři bez hranic bojovali za Zajdovo propuštění od roku 2013. Policie jej tehdy společně s dalšími dvěma fotografy Michaelem Gigliem a Luisem Jammesem zadržela během fotografování incidentů v Rabaa. Zatímco Giglio a Jammes policejní stanici krátce po incidentu opustili, Zajda poslal soud bez obvinění přímo do vězení. Byl tak jedním z prvních zatčených veřejně známých reportérů uvězněných během čistek prezidenta Sísího. Dalšími obětmi nového režimu byli například novinář Ismail Alexandrani píšící o antiteroristické operaci na Sinajském poloostrově, Mohamed al Husseini Hassan, nezávislý novinář, který jako první upozornil na narůstající egyptskou inflaci, nebo Moataz Wednan, autor rozhovoru s bývalým protikorupčním soudcem Hishamem Genenaem. Ve většině případů se navíc jednalo o zaměstnance zahraničních agentur a soud je tedy mohl poslat za mříže za terorismus s hrozbou možného šíření dezinformací.

I po Shawkanově propuštění zůstává Egypt stále třetím největším věznitelem novinářů na světě. Druhou příčku obsadila Čína se 47 vězni a vůbec nejnetolerantnějším státem za rok 2018 je Turecko. To podle údajů Výboru pro ochranu novinářů (CPJ) zadržuje celkem 68 lidí spojených s mediální činností. Dohromady pak tyto země zadržují více než polovinu ze všech uvězněných novinářů za minulý rok.

Přidat komentář